Mario Andretti heeft aangegeven dat zijn zoon, Michael Andretti, een startbewijs aangevraagd heeft in de F1 voor 2024. Dat betekent dat de familie een intrede zal maken in de koningsklasse wanneer de FIA deze aanvraag goedkeurt. Daarmee lijken de plannen voor wederom een elfde Formule 1-team plotseling tastbaarder dan ooit tevoren, al moeten ook de huidige deelnemers nog instemmen met de komst van een nieuwe renstal.
Vorig jaar poogde Andretti de sport al te betreden via Sauber (ook wel bekend als Alfa Romeo, red.), maar de deal viel in het water. Andretti lijkt echter zijn zinnen te hebben gezet op een Formule 1-debuut en wil dit in 2024 doen onder de naam Andretti Global. 'Andretti Global heeft alle nodige middelen en voldoet aan de eisen. Hij wacht op de vastberadenheid van de FIA', meldde de enkelvoudig wereldkampioen op Twitter.
Tegenover het medium IndyStar heeft Mario Andretti inmiddels toegelicht wat de plannen van zijn zoon zijn. Het doel is om een team in 2024 op het circuit te zetten. De thuisbasis van het team zou in Groot-Brittannië komen te staan, maar de bolides zouden geproduceerd worden in een nog niet bestaande, hypermoderne faciliteit in Indianapolis, naast het IndyCar en Indy Lights-hoofdkwartier van Andretti Autosport.
Details rondom Andretti-intrede
Mario Andretti heeft aangegeven dat het team al een motorleverancier gevonden heeft, al werd niet duidelijk welke leverancier dit dan zou zijn. Mercedes meldde eerder al dat ze aan hun productielimiet zitten en Honda, dat motoren levert voor Andretti Autosport in de IndyCar, is nét uit de sport gestapt. Renault wordt gezien als realistische mogelijkheid, temeer omdat ze op zoek zijn naar een klantenteam om de doorstroom van haar junioren te faciliteren, maar een van de nieuwe namen die aan de F1 verboden is, Audi of Porsche, zou ook een mogelijkheid kunnen vormen.
Daarnaast heeft Andretti gesuggereerd dat Dan Towriss, de CEO van Group 1001 (een verzekeringsmaatschappij uit Indiana) zich graag aansluit bij het Formule 1-project van de Andretti's, al willen ze dit niet met Gainbridge, dat Colton Herta sponsort in IndyCar. Men lijkt dus ook al nagedacht te hebben over hoe het ambitieuze project financieel overeind gehouden gaat worden. Overigens wordt Herta als een van de primaire kandidaten gezien voor een stoeltje in de F1 wanneer Andretti weet in te treden.
'Michael heeft hier al een tijdje aan gewerkt, maar hij hanteert nu een andere aanpak, gezien er geen team is dat te koop staat', stelde Mario Andretti bij het eerdergenoemde medium. 'Als ze goedkeuring krijgen, kunnen ze de dag daarop al actie ondernemen. Ze zijn hard aan de slag om het nodige personeel aan te trekken en alles zou plaatsvinden onder één dak, al is dat wel in andere gebouwen.'
Andretti denkt na over torenhoge entry fee
Een van de grootste struikelblokken voor nieuwe F1-teams is de entry fee die al enige tijd betaald moet worden wanneer een nieuw team zich bij de bestaande deelnemers wil voegen. Een nieuwkomer betaalt namelijk een hoog toelatingsbedrag van 200 miljoen dollar (~175 miljoen euro, red.). Andretti zegt dat er over nagedacht is: 'Dat is allemaal geregeld. Daar is aan voldaan en dat valt allemaal onder de huidige plannen.'
'Ik weet niet hoeveel vertrouwen je erin kan hebben, maar je hoopt dat je beste bedoelingen duidelijk worden. Michael is erg vastberaden om mee te doen, maar nu ligt het in de handen van de FIA en F1-teams om het te accepteren. Wanneer Michael ergens voor gaat, is hij genadeloos, vindt hij de juiste mensen om hem te ondersteunen en zorgt hij dat een plan slaagt.'
Ingrediënten voor F1-intrede aanwezig
De entry fee is niet de enige horde die genomen moet worden door Andretti Global. Het opzetten en laten draaien van een Formule 1-team kost volgens journalist Joe Saward zo'n 500 miljoen dollar (~440 miljoen euro, red.). Dat is een mega investering, waar Andretti blijkbaar wel al over heeft nagedacht. Saward ziet de terugkeer van de Andretti-naam naar de F1 als een onafgemaakt hoofdstuk van Michael, die het slechts één jaar vol wist te houden bij McLaren.
Naast Ayrton Senna kwam hij totaal niet uit de verf, terwijl hij flinke schoenen te vullen had, namelijk die van de laatste Amerikaanse F1-kampioen, zijn vader Mario Andretti. Dit lukte niet en sindsdien is de Formule 1-droom altijd blijven bestaan. Met Alpine dat vermoedelijk de komst van het team verwelkomt, en deze komst voor eigen gewin kan faciliteren, en het feit dat de Andretti's in Amerika wellicht de juiste mensen kennen op financieel gebied, zou een intrede in de F1 beslist niet onrealistisch zijn.
Update 13.35u (19/02) | FIA reageert op Andretti-nieuws: 'Overwegen geen nieuwe F1-teams'
De FIA heeft aangegeven momenteel niet te overwegen om een nieuw Formule 1-team in te laten treden. Daarmee lijkt het motorsportorgaan dus meteen een stokje te steken voor de plannen die naar buiten kwamen van Michael Andretti. Andretti wil namelijk over twee jaar al actief zijn in de koningsklasse.
The Race heeft na het verhaal van Andretti de FIA benaderd, en kreeg een reactie: 'De FIA is momenteel niet in staat om een positie te overwegen, of te antwoorden op verzoeken die wij gekregen hebben van mogelijke nieuwkomers.' Er wordt bij het doorgaans goed ingevoerde medium dan ook geconstateerd dat de kans klein is dat het werkelijk tot een intrede komt.
Helemaal tegen het idee van een elfde team op de grid is de Formule 1 niet, maar er moet wel een goede zaak gemaakt worden. Naar aanleiding van de coronavirus-pandemie en de daaropvolgende wijzigingen binnen de sport zijn de huidige teams goed beschermd, en moet er dus beargumenteerd worden dat de huidige teams iets te winnen hebben met een extra deelnemer, en dat deze deelnemer aan alle eisen voldoet.
Comments