top of page

Ramadan, wat is het precies?

Foto van schrijver: nadjafensnadjafens

Hoi lieve lezers,


Afgelopen vrijdagavond/nacht is de Ramadan weer begonnen, de meeste kennen het natuurlijk wel! Maar weten we wat het nou echt precies inhoudt? We zeggen dit allemaal goed te kennen, maar waar komt de Ramadan vandaan, waarom wordt dit ´gevierd´? Ik ga het jullie vertellen!


Ramadan (Arabisch: رمضان, ramadhan) is de negende maand van de islamitische maankalender. In de islam geldt ze als de heilige maand van inkeer, waarin tussen fajr (de dageraad ruim vóór zonsopkomst) en maghrib (bij zonsondergang) door vele gelovigen -voor zover zij daarvan niet vrijgesteld zijn - gevast wordt. Een speciale nacht in deze maand is Laylat al-Qadr.



Betekenis: Ramadan

Naar het voorbeeld van de profeet Mohammed hanteren moslims in deze maand een voorgeschreven vasten gedurende de dag. Dit vasten is een van de vijf zuilen van de islam. Naast het vasten kunnen vrijwillig extra gebeden gedurende de nacht worden verricht. Moslims bidden gedurende deze maand meer. Naast een maand van bezinning is ramadan een maand waarin extra aandacht geschonken wordt aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en samenhorigheid.


Volgens de islam leert vasten de mens aan zichzelf te bedwingen en kan het eigenschappen aanleren als discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing, en leert het de mens aan de baas te zijn over begeerten en lusten. Verder zou vasten het inlevingsvermogen in de armen versterken en het respect in de medemens en God vergroten. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinning gezien.


Na de maand ramadan volgt het Suikerfeest (`id-oel-fitr), dat meestal gevierd wordt met familie en vrienden.




Het vasten

Het vasten wordt sawm (saum) of siyam genoemd. Dit houdt in dat veel moslims op deze tijden niet eten, drinken, roken en dat ze zich onthouden van geslachtsgemeenschap. Daarnaast zijn ook liegen, schelden, kwaadspreken en vloeken tijdens de ramadan extra kwalijk. Een mogelijke uitleg van het vasten kan als volgt worden gegeven:

  • Oog: men kijkt niet naar wat ongeoorloofd is.

  • Oor: men luistert niet naar verkeerde praatjes en luistert niet af.

  • Mond: men roddelt niet en bezigt geen verkeerd taalgebruik.

  • Hand: men pleegt geen verkeerde dingen.

  • Voet: men bezoekt geen verboden plaatsen.

Voor zieken, zwangere vrouwen, jonge kinderen (die de puberteit nog niet bereikt hebben), reizigers en alle anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid of vertragend werkt op herstel van een ziekte, wordt een uitzondering gemaakt. Zij hoeven niet te vasten, hoewel het inhalen ervan (indien dat mogelijk is) wel wordt aangemoedigd.


Zowel 's ochtends vroeg als 's avonds laat na zonsondergang wordt er door sommigen zeer uitgebreid gegeten. Er zijn mensen die hier kritiek op hebben, omdat zij vinden dat de ramadan een periode van vasten, onthouding en bezinning dient te zijn. De ochtendmaaltijd wordt shor, sohor of suhoor genoemd. de maaltijd na het vasten iftar.


Veel moslims begroeten elkaar voor en tijdens de ramadan met ramadan moebarak, ramadan karim of ramadan mabroek, wat gezegende ramadan betekent. De ramadan keert ieder jaar terug, en het vasten wordt door volwassenen en kinderen die 12 jaar of ouder zijn aangehouden. Het vasten maakt de periode soms vrij ingrijpend voor het leven van alledag.


Tijdens ramadan wordt doorgaans geprobeerd de gehele Koran te lezen. Daartoe is de Koran in 30 delen (elk voor een dag) verdeeld, Djuz' genaamd.




Redenen voor het vasten tijdens ramadan

  • Het vasten ziet men als een vorm van zuivering van de ziel en gehoorzaamheid aan God.

  • Het vasten is een van de vijf zuilen van de islam en is dus verplicht.

  • Het is mogelijk door het vasten zelfdiscipline te ontwikkelen en aan zwakheden in het karakter te werken.

  • Het vasten laat voelen hoe het is om honger te hebben en helpt daarmee empathie voor minderbedeelden te ontwikkelen.



Mijn mening & visie

De Ramadan vind ik een mooi iets. Je voelt en ziet verbondenheid, en als je de gehele reden achter de Ramadan weet, ga je er zeker anders naar kijken en over denken. We hebben allemaal snel een sterke mening over iets waar we zelf niet aan deelnemen, maar zodra je je er meer in gaat verdiepen, er meer over gaat lezen en er meer over gaat horen, gaan we het waarderen en wordt onze interesse meer gewekt.


Ik durf zeker te zeggen, vanuit mezelf en mijn eigen stand/kijkpunt, dat ik dit ´feest´ een mooi iets vindt. Je denkt niet alleen aan jezelf, maar ook verbindt je je met anderen om je heen, je kijkt verder dan alleen je eigen leven om het zo maar even te zeggen.


Ik wil dus iedereen meegeven om niet gelijk een negatieve mening te hebben over de Ramadan. Er wordt vaak kritiek op gegeven, dat ONTERECHT is. Iedere cultuur/geloof/religie heeft zijn eigen feesten etc, dus waarom moeten we hier slecht over praten terwijl het zo iets moois is? Think about that!


Dit jaar doe ik zelf ook een paar dagen mee, puur om te kijken of ik het zelf vol kan houden, hoe het voelt, en om er meer bij stil te staan dat dit zeker iets moois is, voor jezelf, maar ook voor een ander. En ik kan jullie vertellen, het is zwaarder dan je denkt!


Voor nu wil ik iedereen die met de Ramadan meedoet, nog heel veel succes wensen deze maand!






90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page