top of page

Bevrijdingsfeest Vlissingen 6 april

Foto van schrijver: nadjafensnadjafens

6 april - Herdenking bevrijding Vlissingen in 1572.


Vlissingen wil voortaan groots vieren dat het zich in april 1572 als eerste stad zelf bevrijdde van de Spaanse bezetter. Die opstand is in de vergetelheid geraakt, maar moet nodig weer terug in de geschiedenisboeken.


In navolging van den Briel

In Brielle is het elk jaar groot feest op 1 april, de dag dat Alva er in 1572 zijn ‘bril’ verloor. Vreemd eigenlijk dat Vlissingen op 6 april niet zo’n zelfde lokale feestdag heeft, vindt beleidsmedewerker Gerard de Rijke van de gemeente. Want in tegenstelling tot Brielle waren het in Vlissingen niet de Watergeuzen, maar de inwoners zelf die de Spanjaarden uit hun stad verjoegen. De Rijke: ,,Het was een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog en het begin van de ‘geboorte van Nederland’. Een bijzonder moment waar we heel trots op mogen zijn. Het is daarom jammer dat het in de vergetelheid is geraakt. Het was ooit wel in de geschiedenisboeken opgenomen, maar daar is het tegenwoordig niet meer in terug te vinden. Het is daarom hoog tijd om die opstand, ook landelijk gezien, weer terug op de kaart te krijgen.”



Niet alleen

De gemeente pakt daarom, in dit jubileumjaar uit met festiviteiten en evenementen. Inwoners, verenigingen en ondernemers kunnen dit jaar subsidie aanvragen om herdenkingen, vieringen en andere feestelijkheden te organiseren. In totaal is 40.000 euro beschikbaar. Ook heeft Vlissingen zich aangesloten bij het landelijke Samenwerkingsverband 1572, waarin 22 gemeenten aandacht vragen voor 450 jaar vrijheid, verbondenheid, verdraagzaamheid en verscheidenheid. Schouwen-Duiveland en Veere doen ook mee.


Van elf tot elf

Ze hopen feest te vieren van elf tot elf en dat zoveel mogelijk Vlissin­gers met hun meedoen.

De werkgroep Viering Vlissings Verzet heeft ook extra geld gekregen. Op 16 april spelen ze daarom niet alleen de opstand na, maar is er op het Bellamypark ook een Middeleeuwse markt en zijn er optredens en demonstraties van ambachtslieden door een re-anectment groep uit Monnikendam. Op de Oude Markt wordt een workshop zwaardvechten gegeven. Marian Roos-Koolwijk van de werkgroep kijkt uit naar die dag. ,,Het is mooi dat we met het extra geld kunnen uitpakken. We hopen feest te vieren van elf tot elf en dat zoveel mogelijk Vlissingers met ons meedoen.”


Opening en sprekers

Op 6 april vindt de aftrap van het themajaar plaats in de Sint Jacobskerk. Verschillende sprekers, onder wie historicus Herman Pleij en Peter van Druenen van het Historisch Zeeuws Genootachap, zullen daar lezingen verzorgen. De Rijke hoopt de komende maanden op meer initiatieven, zodat dit deel van de Vlissingse geschiedenis meer gaat leven onder inwoners, maar ook landelijk gezien. ,,Wat hier gebeurd is, is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis, net zoals de Slag om de Schelde dat was. Dat was net als deze opstand ook een vergeten slag. Daar hopen we met z’ n allen aandacht verandering in te brengen.”


Zijn jullie benieuwd naar dit evenement?

Neem dan zeker een kijkje in Vlissingen op 6 april!


X,


Nadja F.





104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Post: Blog2 Post
bottom of page